View Gallery

Belfast

Gardenmore Green, Social Housing

Living

View Gallery

Gardenmore Green is a high quality social housing development located in the Dunmurry area of West Belfast, Northern Ireland. The scheme provides 14 new homes with associated parking, green amenity space and soft landscaping, which was designed by Hall Black Douglas Architects for Radius Homes.

Located within a well established residential area, the challenging development site has a sloping topography with a significant level change of six metres from the west site boundary to the east. The development consists of a series of two storey detached and semi–detached housing typologies which reference and are sympathetic to, the surrounding residential context. The stepped topography of the site combined with the variety of pitched roof structures, creates an interesting streetscape experience. This is further enhanced by pockets of landscaping planted with native shrubs and trees, which soften the boundaries of the development. 

The use of buff brick as the primary cladding material offers a contemporary marriage of the red brick and buff render used within the surrounding residential context. Projections and recesses are formed on the elevations through the use of brick feature panels laid in vertical stack bond coursing, projecting snap header courses laid in English Garden Wall bond coursing and cantilevered brick soffits. This variety of detailing creates a unique identity to each dwelling and a striking visual impact from street level. The pushing and pulling of the brick work details also explores a sense of depth which encourages a play of natural light and shadow across each elevation throughout the course of the day. 

We felt that the experience of arriving home was something that should be celebrated within the development, with particular care and attention given to the recessed entrances which appear to be carved out from the front elevation of each dwelling. Cantilevered brick soffits wrap over the top of the spaces, creating a sculptural aesthetic, whilst providing a moment of shelter from the unpredictable Northern Irish weather. 

  • Client

    Radius Housing

  • Category

    Living